Goed logo lage prijs

Goeie logo’s voor een lage prijs zijn bullshit. Een goed logo komt niet uit de lucht vallen, het vereist hard werk. Overleg. Reflectie. Van de wens van de opdrachtgever tot het uiteindelijke eindresultaat doorloopt een logo verschillende stadia.

Briefing
Het start met een gesprek tussen opdrachtgever en ontwerper. Een goede ontwerper start met het ondervragen van de cliënt. Is er al een idee, wat is de dienst of het product wat geleverd wordt? Wat zijn de aanwezige voorkeuren? Tijdens dit deel van het proces wordt de basis van wederzijds vertrouwen gelegd. De ontwerper gaat naar huis, stelt een offerte op op basis van de wensen.

Onderzoek
Voordat er een lijn op papier gezet wordt pleegt de ontwerper onderzoek. Naar de concurrenten, de branche en haar geschiedenis. Vaak ook wordt onderzoek naar trends en stijlen gedaan die op dat moment het beeld bepalen. Pas dan start het echte werk.

Conceptfase, schetsen

Nadat de opdracht goed tot de ontwerper is doorgedrongen begint het schetsen. Uitwerking van ideeën. Niets is fout, alles kan de deur naar het beste ontwerp openen. Door het schetsen van symbolen, ordenen van letters, uitproberen van kleur. Eerst op papier, om later te verfijnen in de computer.

Co-creatie
Tijdens de concept- en schetsfase werken sommige ontwerpers graag nauw wordt samen met de klant. Ik werk soms zelfs samen beeldconcepten uit.

co-creatie

 

Reflectie
Als er een boel is wat uitgeprobeerd, half of helemaal is uitgewerkt is het tijd afstand te nemen. Om er later weer fris naar te kunnen kijken. Wat is bagger? Waar zit de potentie? Als er nog niet genoeg sterke concepten liggen gaat de ideevorming gewoon verder. Mijn vuistregel is dat er minstens drie goede concepten liggen die mijzelf verrassen. Anders is de zoektocht niet lang genoeg geweest.

Presentatie
Uit alle ideeën wil je slechts een paar laten zien. Hooguit vijf. Soms heb je geen idee wat te kiezen, en gun je de opdrachtgever een kijkje in de schetskeuken. Dit is gevaarlijk, want je loopt de kans dat het zwakste idee wordt gekozen.

 

Correcties
Het is vaak niet direct 100% bingo. Dus terug naar het papier of de computer. Bummer! Maar niet heus. Logodesign is het leukste wat er is. Vind ik.

Levering
Na de eindpresentatie begint het leven. De opdrachtgever zal duidelijk hebben gemaakt wat hij nodig heeft. Moeten er visitekaartjes komen? Briefpapier? Avatars voor Twitter en Facebook?

Zoals hier voorgesteld is logo design een ordelijk proces. In de praktijk is dat zelden zo. Soms voel je als ontwerper dat er iets niet goed zit. De oplossing komt vaak pas na lange tijd, op een onverwacht moment. Ook lopen sommige fasen door elkaar. En soms duurt het frustrerend lang tot het goede idee er is.

Maar het perfecte logo is altijd het eindresultaat.